Wereldjongerendagen - World Youth Day - Journée Mondiale de la Jeunesse - Jornada Mundial de la Juventud - Giornata Mondiale della Gioventù - Weldjugendtag - Dia Mundial da Juventude - Swiatowy Dzien Mlodziezy

WJD-Kruis in Nederland

Naar vorige pagina

  Algemene info WJD-kruis 

Het kruis van de Wereldjongerendagen is een eenvoudig, houten kruis. Het is ongeveer vier meter hoog en twee meter breed. Toch is het niet zomaar een kruis. Op speciaal verzoek van paus Johannes Paulus II werd het in 1983 gemaakt voor de viering van het ‘Heilig jaar van de Verlossing’. De paus vertrouwde het kruis daarna toe aan de jongeren van de wereld. Zo begon het aan zijn lange tocht door alle continenten van de wereld. Jaar na jaar gingen jongeren met het kruis op weg en gaven het een centrale plaats tijdens de Wereldjongerendagen, die sinds 1986 worden gehouden. De pelgrimstocht van het kruis nodigt jong en oud uit om de boodschap van vrede, verzoening en verlossing aan elkaar door te geven. Op weg naar de Wereldjongerendagen in Keulen 2005, komt het kruis op tournee naar Nederland. Van 28 november t/m 19 december reist het door de Nederlandse provincies en bisdommen als symbool van vreugde, geloof en solidariteit. Een uniek evenement op Nederlandse bodem! 

  Algemene info WJD 

Op uitnodiging van de paus, komen sinds 1986 jongeren uit de hele wereld samen voor de Wereldjongerendagen. De internationale ontmoeting vindt om de paar jaar steeds in een ander gastland plaats. In 2005 verwelkomt de Duitse stad Keulen honderdduizenden gasten voor de Wereldjongerendagen. Voor veel jongeren is dit een onvergetelijk evenement. Tien dagen lang ben je te gast in een andere cultuur, waarin je mensen ontmoet uit allerlei werelddelen. Er is tijd voor bezinning, deelname aan sociale projecten, geloofsvorming, vieringen, festivals, muziekconcerten en theater. 

  Vrijgekocht 

Wat ervaar je, als je bij de Wereldjongerendagen verzeild raakt en geconfronteerd wordt met de kern van het christelijk geloof – het kruis? Waarom is het kruis zo belangrijk? Hoe heeft het kunnen gebeuren? Vragen die iedereen zich zou kunnen stellen om dichter bij dit mysterie te komen. In de multimediale dans- en theaterproductie ‘Vrijgekocht’ wordt de 2000 jaar oude boodschap van het Kruis met de huidige realiteit samengebracht, onderzocht en ervaren. In ‘Vrijgekocht’ zie je beelden en hoor je gedachten, die een nieuwe, unieke manier zijn om over het Evangelie van Jezus Christus in gesprek te gaan. Deze indrukwekkende, internationale productie inspireert en spreekt mensen aan door haar bijzondere karakter en actuele boodschap. Regie: Dorothée Bretz / Muziek: Dick de Graaf en Joachim Menzel. De muziek-cd ‘Vrijgekocht’ is verkrijgbaar via het Secretariaat WJD-kruis voor € 15,- per stuk inclusief verzendkosten.

Agenda - Wanneer en waar komt het kruis?

zie: Wereldjongerendagkruis in Nederland


Naar vorige pagina

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking 
met Stichting InterKerk, dé Kerkprovider
Laatste wijziging: 10-30-2003